Top 8 Eisdielen in Berlin. Nasze ulubione lodziarnie w mieście.

Mamy lato w pełni, znowu nadchodzi upalny weekend!!!

Ja lubię lato. Lubię za te długie dni i krótkie noce. Nawet jak Antek chodzi spać w tygodniu po 22, bo przecież  “mamo, jasnooooo jeszcze jest” i nie da się zaciągnąć go wcześniej do łóżka. W Berlinie w ogóle później zachodzi słońce, niż np. w Warszawie, więc lubię te letnie, długie dni, kiedy spędzamy dużo czasu poza domem…na placach zabaw, na rowerze, hulajnodze czy na spacerze.

No dobra…teraz bez “owijania…” lubię lato za to, że mogę lody jeść codziennie, a nawet dwa razy dziennie. Przyznaję się, że jestem prawdziwym lodożercą. Uwielbiam jeść lody. Wszystkie!!!A w upalne dni jestem od lodów uzależniona!

Ostatnio jak zobaczyłam u Sylwii (www.sylwiadietetyk.pl) artykuł z zestawieniem kalorii różnych rodzajów lodów to przeraziłam się, bo ja ostatnio składam się z lodów. Ale jeśli wybieram dwie kulki zamiast jednego popołudniowego posiłku to nie jest jeszcze tak źle?!Tym bardziej, że decyduje się na lody z lodziarni, której można zaufać, która robi nie tylko smaczne lody, ale też takie, które mają dobry skład – to mogę żyć spokojnie. Czyż nie?!

A jakie smaki lodów najbardziej lubię?

W naszej rodzinie jeśli chodzi o smaki lodów, to u nas każdy lubi inne. Antek jeszcze do niedawna uznawał lody tylko “czekoladowe”, ale ostatnio coś mu się odmieniło i czasami robi wyjątek życząc sobie “truskawkowe”. Mój mąż natomiast lubi klasyczne waniliowe, straciatellę lub cytrynę – innych mogłoby dla niego nie być. A ja?Jak to kobieta, lubię zmienną być i za każdym razem wybieram jakieś inne smaki, lubię wszystkie soczyste sorbety, różne dziwne połączenia, ale słony karmel i masło orzechowe również uwielbiam.

Jak dobrze,że w mieście mamy wiele naprawdę dobrych lodziarni, którym spokojnie mogę zaufać ze względu też na mojego syna, bo on też je lody w tych miejscach. Wszystkie lodziarnie, które znalazły się w moim zestawieniu mogę gorąco polecić, bo robią lody nie tylko o wszystkich smakach świata, ale i dla wszystkich. Tych na diecie też 😉 Poniżej znajdziecie adresy gdzie znajdziecie lody dla alergików, diabetyków i tych unikających laktozy czy glutenu (wiem, że sporo dzieci ma różne ograniczenia dlatego polecam te miejsca też dla nich). Na tej liście znalazły się lodziarnie serwujące lody naturalne, wegańskie, robione tylko z organicznych składników i robione przez Włocha starym domowymi sposobami.

Zapraszam oto 8 naszych ulubionych miejscówek z lodami w Berlinie:

Eiskultur Berlin (Schnellerstr. 118, 12439 Berlin Schöneweide)

To niewielka lodziarnia w naszej najbliższej okolicy, dlatego najczęściej w niej bywamy i jeszcze nigdy się nie zawiedliśmy. Antek zna już do niej drogę na pamięć, nie ma różnicy czy wracamy z przedszkola, czy idziemy z domu.Azymut jest jeden – “lody obok placu zabaw”.  Wysokiej jakości lody, które z zaangażowaniem i pasją tworzy małżeństwo z polskimi korzeniami -rodzina Michałowski. Codziennie dbają o duży wybór smaków lodów, które są na bieżąco przygotowywane na zapleczu lodziarni. Znajdziecie tutaj lody tylko z naturalnych składników. Lody wykonane są na bazie świeżego mleka, śmietany z dodatkiem ziół i przypraw z całego świata. W porcjach lodów czuć całe kawałki czekolady, dojrzałych orzechów i świeżych owoców.  Oferta smaków zmienia się nieco każdego dnia. A my wypróbowaliśmy chyba już wszystkie ichniejsze smaki i wszystkie są rewelacyjne!!!

W upalne dni są tam bardzo długie kolejki, ale naprawdę warto. Lodziarnia ta jest czynna tylko w jest sezonie od maja do końca września.

Duo – Sicilian Ice Cream (Krossener Str. 15 10245 Berlin Kreuzberg)

Prawdziwe sycylijskie lody w Berlinie znajdziecie w małej, świetnej lodziarni przy stacji metra Schliesisches Tor. To według mnie najlepsze lody w Berlinie. Lodziarnia działa trzeci sezon, a lody na zapleczu kręci Antonio – Włoch trzymający się ściśle receptury swojego ojca, który przez wiele lat prowadził prawdziwą włoską lodziarnię. Używa on tylko ekologicznych śmietan i organicznego mleka oraz naturalnych składników. Wafle do lodów również wypiekane są na miejscu. Dostępne są też wafle bezglutenowe. Na drewnianej tablicy można zobaczyć dostępne smaki w ofercie dnia. Nie jest ich dużo, ale codziennie właściciel dba o to, aby w sprzedaży były lody dla tych, którzy są na diecie bez cukru, bez laktozy, bez glutenu. Jedne z moich faworytów to kremowo-orzechowa Etna i wegańskie awokado. W chłodniejsze dni warto przyjść na pyszną gorącą białą czekoladę i prawdziwe włoskie canolli (rurki z kremem).

Delabuu Ice Cream (Krossenerstr. 15, 10245 Berlin Friedrichschain)

Tutaj dostaniecie lody tajskie, znane jako azjatyckie Tappanyaki. Lody formowane są w rolki, a nie w kulki. W ten sposób serwowane robią naprawdę niezłe wrażenie. A do tego jeszcze z Twoimi ulubionymi dodatkami.  W tej lodziarni sam komponujesz sobie swój lodowy deser. Wybierasz składniki z dostępnej listy, a lody są przygotowywane bezpośrednio przed Twoim oczami. Wszystkie lody są robione na bazie roślinnego mleka, na zimnych talerzach schłodzonych do -35 stopni. Wszystkie składniki deseru są rozprowadzone na zimnym talerzu, drobno siekane, następnie prasowane i formowane w małe rolki za pomocą szpachelki. Lody są bez laktozy i bezglutenu (czyba,że sam zażyczysz sobie dodatki z rożnych gotowych słodyczy, które mogą zawierać alergeny). Mój ulubiony zestaw: świeże maliny, ciasteczka oreo i posypka z orzeszków pini. Mniaaaaaam!!!

Delabuuu Ice Cream jest pierwszą berlińską lodziarnią, która serwuje lody w tej formie. Ma również swoje dwa stoiska, które można odwiedzić w dniach targowych przy Maybachufer (Neukölln) i Kulturbrauerei (Prenzlauer Berg).

Jones Ice Cream (Goltzstraße 3, 10781 Berlin Schönberg)

Główna ich lodziarnia stacjonuje na Schnöberg,ale można znaleźć ich jeszcze w dwóch dodatkowych lokalizacjach w Berlinie. Żółty “foodtruck” z ich lodami i domowej roboty ciastkami parkuje w każdy czwartek w Markthalle Neun i piątek w Bite Club (Kreuzberg) – na targach jedzeniowych organizowanych w tych miejscach. Serwują smaki lodów takie jak “Saltedbutter Carmel” czy “Grapefriut Earl Grey” czy “Black Sesam” w pysznych domowej roboty waflach.

Zimową porą warto wybrać się do Jones na smaczne gofry i gorącą, kremową czekoladę.

Rosa Canina Ice Cream (Hufelandstr. 9 , 10407 Berlin Mitte)

Ta lodziarnia z Frankfurtu, która w Berlinie otworzyła się już w trzech lokalizacjach. Lodziarnie stacjonarne otwarte są od marca do października. A przez cały rok można cieszyć się smakiem ich lodów podczas street food w Markethalle Neun (Kreuzberg). Dostaniecie tam ręcznie robione lody z wysokiej jakości organicznych składników. Nie używają dodatkowych past zapachowych. Tak pysznych, niestandardowych połączeń smaków jeszcze nie jadłam. Możecie wybierać: maliny z bazylią, czarny sezam, wanilia z olejem z pestek z dyni, biała straciatella z imbirem, rabarbar, czy zielona herbata matcha.

Cuore di Vetro (Max-Beer-Str. 33 10119 Berlin Mitte)

Lody sprzedawane w tej małej włoskiej lodziarni są przez cały rok, a przez całe lato na ulicy Max-Beer Str. ustawiają się długie kolejki. Jedne z lepszych lodów w mieście – powstają zgodnie z oryginalnymi włoskimi przepisami. A właściciele do lodów dodają tylko owoce, domowej roboty syrop owocowy i wysokiej jakości mleko, a do sorbetów wodę. Smaki często się zmieniają. Ale zawsze są do wyboru klasyczne takie jak: ciemna czekolada, orzech laskowy, pistacja, ale bywają też wymyślne takie jak grejpfrut z bazylią czy sernik z malinami. W ich ofercie znajdziecie też pyszne sorbety. Mają nawet wersję sorbet o smaku czekoladowym. Lody są robione na miejscu, czasami można zobaczyć za dużą szybą jak właściciel własnoręcznie robi lody.

Dla dużych łasuchów informacja: można też spróbować deserów takich jak: “spaghetti ice” i “banan split”, ale to już bomby kaloryczne. Jak ktoś lubi to można łączyć lody z kremami i pysznymi włoskimi wypiekam robionymi na miejscu, takimi jak: panettone, croissanty i przeróżne rodzaje ciast.

Lekkamokka Espresso Bar  & Eismanufaktur (Rosenthaler Str. 62, 10119 Berlin Mitte)

To malutka włoska kawiarnia w okolicy Hackescher Markt. Serwują pyszną kawę, ale wprowadzili do swojej oferty również domowej roboty lody z wieloma nietypowymi kombinacjami smaków, takimi jak “salted carmel”, “black lemon” – naprawdę mocno czarne lody o smaku cytrynowym, czy soczysty sorbet z gruszką i imbirem. Można też spróbować lodów w świeżo wypiekanej bułce (Eis im Brioche).

Eispatisserie Hokey Pokey (Stargarder Straße 73, 10439 Berlin Prenzlauer Berg)

W tej lodziarni na Prenzlauer Berg chyba zawsze jest kolejka. Dają naprawdę dobre lody, które zwierają naturalne składniki, takie jak: dobrej jakości czekolada, całe orzechy i świeże kawałki owoców. Wysoka jakość lodów nie jest tutaj przypadkowa. Albowiem właścicielem tej lodziarni jest Niko Robert – cukiernik, który uczył się robić lody pracując w pięciogwiazdkowym hotelu Ritz Carlton w Berlinie. Otwierając lodziarnię z całą gamą przeróżnych smaków spełnił swoje marzenie.

Wybór tutaj jest tak duży, że ciężko się jest zdecydować, które wybrać. Dwa z moich ulubionych smaków to: bananowe z masłem orzechowym i marcepan z nasionami maku. A dla wielbicieli wszelakich “toppings” i kolorowych dodatków, informację mam taką, że do lodów jest możliwość wybrania kilku różnych rodzajów posypek np. z mini kolorowych pianek marschmallows.

A na koniec…

Czasami w domu robimy też lody samodzielnie. Wtedy mam pewność, że w ich składzie znajdują się same zdrowe składniki. A poza tym, przy ich robieniu mamy z Antkiem dużo frajdy. Wy też możesz spróbować, są mega proste.

Lody domowe (Antka ulubione):

ok.15 truskawek

2 łyżki płynnego słodzidła (miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego)

125 ml jogurtu kokosowego

Wszystkie składniki blendujemy w blenderze kielichowym, przelewamy do pojemników na lody i mrozimy w zamrażarce (co najmniej 3 h).

I voila, GOTOWE!

A Wy macie ochoty na lody?!Jak tak to jakich spróbowalibyście najchętniej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *